Iulia Hasdeu 154

Ideea de a vorbi mai mult despre Iulia Hasdeu într-o vreme în care copii și tinerii își caută modele de viață în haosul lumii din jur sau în ficțiunile pe rețelele sociale a venit dintr-o dorință de a le spune celor care vor să asculte că acum 154 de ani, în familia Iulia și Bogdan Petriceicu Hasdeu se năștea o fetiță așteptată cu dor de părinții ei. La Botez a primit numele mamei, spre bucuria tatălui care se simțea răsfățat între două Iulii: una care îi aducea echilibru și liniștea de a crea, de a dovedi munții de documente din Arhivele Statului și cea mică, speranța neamului de voievozi, savanți și oameni e cultură.
Iulia mică a trăit cu intensitate fiecare clipă, a condensat în trupul și viața ei mii de scunde, precum un fluture care își savurează în zbor viața efemeră. În fiecare etapă a vieții trăită, Iulia Hasdeu s-a străduit să fie cea mai bună versiune a ei, chiar și atunci când a înțeles că boala îi va limita trecerea prin lume pe care abia o descifra.
Pentru Iulia Hasdeu, pe care tatăl și-a dorit-o nemuritoare, Muzeul Memorial „B.P. Haasdeu” în colaborare cu prieteni, parteneri, sponsori și voluntari a creat o serie de acțiuni care să le amintească românilor că în cultura națională a existat, pentru 18 ani, 10 luni și 15 zile, o tânără care ar fi putut schimba lumea secolului în care a trăit, dar care, prin puterea exemplului vieții ei, poate fi model pentru schimbarea din viețile noastre de acum.

Iată care sunt activitățile, în ordinea lor cronologică, dedicate celor 154 de ani de la nașterea Iuliei Petriceicu Hasdeu
– Campania „Iulia Hasdeu – colega mea” destinată copiilor de grădiniță, de școală primară și gimnaziu care sunt îndemnați să facă un exercițiu de imaginație și să o descopere pe Iulia Hasdeu drept colega lor de bancă, de școală sau de clasă. Să scrie o compunere, o poezie să facă un desen sau chiar o pictură și să povestească celorlalți despre…colega lor genială. Toate mesajele vor fi adunate, postate pe site-ul www.muzeulhasdeu.ro, iar cele mai emoționante dintre ele vor fi premiate

– Campania „Iulia Hasdeu la Sorbona” – Iulia Hasdeu a fost prima româncă studentă a Universității din Sorbona. Asociația „Călător prin România” și Asociația ,,Caradja Cantacuzino’’ au venit către Muzeul Memorial „BP Hasdeu” cu propunerea să inițiem o campanie de semnături care să constituie baza unei solicitări care va fi înaintată Universității Sorbona din Paris, ca una dintre sălile prestigioasei instituții de învățământ să poarte numele Iuliei Hasdeu.

Campania se va derula atât online ( https://forms.gle/HZwWbLgXJCwphxe48) cât și offline (listele pentru semnături se pot complete la sediul Muzeului Memorial „BP Hasdeu”- B-dul Carol I nr 199, Câmpina și la Prajitoria cu povești – Strada Griviței nr 71A, Câmpina). Campania de susținere se va incheia pe 31 decembrie. Apoi datele vor fi centralizate și vor însoții mesajul nostru către Universitatea Sorbona, mesaj care va fi trimis de Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2024

– Ateliere de creație și de lectură atât la sediul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu”, la Prăjitoria cu povești, cât și la câteva dintre grădinițele din Câmpina

– 11.11.2023 începând cu ora 9.00 și până la 14.30, Mausoleul Familiei Hasdeu din Cimitirul Bellu din București va fi deschis spre vizitare. Acțiunea este realizată de Asociația „Călător prin România” și Asociația ,,Caradja Cantacuzino’’ în parteneriat cu Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu”, cu sprijinul Administrației Crematoriilor și Cimitirelor Umane din București

– 11.11.2023 ora 11.00 – sediul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu” va găzdui spectacolul „Povești fără sfârșit” creat și interpretat de Adrian Munteanu, destinat copiilor de toate vârstele.

– 11.11.2023 ora 12.00 – „Reînvierea unei viziuni” – expunerea rochiei create după schițele Iuliei Hasdeu, în Camera cu cale din Castelul care îi poartă numele. Un concept Lace Magazine

– 11.11.2023 ora 16.00 – „Paingul orb – recital de sonete și videosonete”, de Adrian Munteanu. Momentul artistic este organizat de Prăjitoria cu povești ( Strada Griviței 71A în parteneriat cu Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”

– 12.11.2023 ora 11.00 – Vernisajul expoziției „Frumosul…în artă” al elevei Andreea Bunescu, de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, la sediul Muzeului Memorial „B.P.Hasdeu”

– 12.11.2023 ora 12.00 – Festivitatea de premiere a Concursului Național de Poezie „Iulia Hasdeu”, ediția a XXI-a organizată de Casa de Cultură „I.L.Caragiale” din Ploiești în parteneriat cu Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu”

– 13.11. 2023 ora 11.00 – „Explorează, alege, celebrează! Azi, Iulia Hasdeu” întâlnire cu elevii clasei a XI-a C a Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza

– 14.11. 2023 Inaugurarea Căsuței cu cărți „Iulia Hasdeu” realizată de Clubul de Lectură Câmpina în parteneriat cu Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”

– 14.11.2023 ora 17.00 – „Recital 154 de poezii pentru Iulia Hasdeu” cu poeți din Prahova și din lumea largă. Recitalul este organizat de Librăriile Elstar, în parteneriat cu Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”

– 15.11.2023 ora 11.00 – „Prințesa fluture” la Grădinița nr 1! Copiii de la grupa mare se vor întâlni pentru prima dată cu „Prințesa fluture” basmul scris acum mai bine de 130 de ani de Iulia Hasdeu

– 16.11.2023 ora 11.00 expunerea setului de bijuterii „Camille” realizat de Quod by Alexandra dedicate Iuliei Hasdeu

– 18.11.2023 ora 16.00 – Ia celor două Iulii va fi prezentată doar pentru o seară la Galeria Colecțiilor Etnografice Brebu, cu sprijinul Iraidei Florea. Participanții pot admira ia doamnei Iulia Hasdeu, veche de peste 150 de ani, purtată și de Iulia cea mică la Paris.

Acestea sunt pe scurt, acțiunile care organizate pentru a marca cei 154 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu.

La final, mai precis duminică 19 noiembrie 2023 începând cu ora 21.00 History Chanel va difuza, în premieră, povestea Iuliei Hasdeu și a Castelului care îi poartă numele, în cadrul proiectului „Enigmele Românei”, prezentat de actorul Marcel Iureș.

Toate aceste activități sunt realizate în exclusivitate din donații, sponsorizări, voie bună, determinare și credința că nimeni și nimic nu te poate opri atunci când vrei să faci ceva pentru comunitatea din care faci parte și pentru promovarea figurilor emblematice ale culturii naționale.

Aura Dobre

Parteneri: Asociația „Călător prin România”, Asociația ,,Caradja Cantacuzino’’, Loredana Marin, George Grigorescu, Denisa Voicu și Prăjitoria cu Povești, Lorena Crintea și Librăriile Elstar, Ionuț Oprea și Club de Lectură Câmpina, Iraida Florea și Galeria Colecțiilor Etnografice Brebu, Alexandra Catrangiu Studio, Robert și Julie E Suditu & Lenscapades, Quod by Alexandra Crăciun, Adrian Munteanu, Școala „Alexandru Ioan Cuza” Câmpina, „Grădinița „Iulia Hasdeu” Câmpina, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza, Școala „Ion Câmpineanu” Câmpina, Casa de Cultură „I.L. Caragiale” Ploiești.

Sponsori : Lace Magazine, Balkanica, Casa Dolce de Mandinas

Share!