Castelul „Iulia Hasdeu” este un capriciu arhitectonic în formă de castel din Municipiul Câmpina, România, a fost construit între anii 1894 și 1896 pentru comemorarea Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoză.
Prima schiță a castelului, desenată chiar de Bogdan Petriceicu Hasdeu, se găsește pe o filă a unui manuscris spiritist ce datează din 3 septembrie 1893.
Primul război mondial
Primul război mondial a afectat Castelul Iulia Hasdeu, care necesita reparații încă dinaintea morții constructorului său. Castelul a fost restaurat între anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luând decizia să-l transforme în muzeu. Grație profesorului de istorie Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din județul Prahova, aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu”.
Cutremur
Ulterior cutremurului din anul 1977, castelul intră în mai multe procese de restaurare și consolidare, ultimul fiind cel din anul 2022, proiect finanțat prin accesarea de fonduri europene de către Primaria Municipiului Câmpina.
Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți ca Sava Hentia, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
În ansamblul expoziției un loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.
Digitizare
În cadrul proiectului ,, RESTAURAREA, DOTAREA ȘI VALORIFICAREA DURABILĂ A PATRIMONIULUI CULTURAL AL OBIECTIVULUI DE PATRIMONIU MUZEUL MEMORIAL „B. P. HASDEU” cod SMIS 116572 s-au realizat servicii de digitizare a obiectivului de patrimoniu .
Digitizarea obiectivului se poate fi vizualizată accesând următorul link: https://geosys.ro/digitizare/muzeu_hasdeu/muzeu.html.