„Zilele Europene ale Patrimoniului”

„Zilele Europene ale Patrimoniului” sunt organizate de Consiliul Europei și Uniunea Europeană , începând din 1985. „Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale participative din Europa. În timpul Zilelor Europene ale Patrimoniului, mii de monumente și situri își deschid porțile, unele dintre acestea fiind în mod normal închise publicului în restul anului. Evenimentul permite publicului să se bucure de vizite gratuite, să descopere patrimoniul cultural comun și să participe la protejarea patrimoniului european pentru generația actuală și cele viitoare. Zilele europene ale patrimoniului oferă acces la mii de situri deschise rar și la evenimente unice pentru peste 20 de milioane de persoane în fiecare an”  se spune în comunicatul de prezentare -culture.ec.europa.eu

România a participat, în ultimii 30 de ani, la aceste evenimente, iar de anul acesta și Muzeul Memorial „BP Hasdeu” va fi parte din proiectul European de promovare a patrimoniului cultural.

Pentru 2023, Ministerul Culturii din România a ales ca teamă „Patrimoniul cultural și comunitatea locală”, iar 16 septembrie 2023 este ziua în care vor avea loc toate evenimentele dedicate patrimoniului cultural național în context european.

Castelul „Julia Hasdeu”, care găzduiește Muzeul Memorial „BP Hasdeu”, este obiectiv de patrimoniu cultural, și „personajul principal” al evenimentului Zilele Europene ale Patrimoniului la Câmpina.

Pe lângă o serie de activități care se vor desfășura în ziua de 16 septembrie pe domeniul Hasdeu din Câmpina lansăm azi, 1 septembrie 2023, o provocare:

Desenează, pictează sau creionează Castelul „Julia Hasdeu”!

Pune pe pânză, pe carton, pe foie de hârtie declarația ta de dragoste pentru un monument de patrimoniu, unic în România.

Pune suflet și culoare, pune gând și bucurie, pune dor și inspirație!

După ce ai pictat/desenat/colorat mesajul tău artistic pentru Castelul „Julia Hasdeu” fotografiază-l și trimite-l la noi ( office@muzeulhasdeu.ro cu mențiunea ZEP la Câmpina) sau, dacă ești vecin cu noi, îl poți aduce la noi(B-dul Carol I nr 199),  până joi, 14 septembrie 2023, ora 16.00.

Provocarea este destinată copiilor de 5-13 ani, dar acceptăm și… mesaje artistice de la toți cei care au suflet de copil și vor să facă o declarație de dragoste Muzeului – Castel!

Toate „mesajele” vor fi premiate și expuse la Castelul „Julia Hasdeu”, sâmbătă 16 septembrie 2023, de Ziua Europeană a Patrimoniului, începând cu ora 10,00 am.

Așteptăm…declarațiile de dragoste! Să aveți inspirație!

Share!