Home2024-02-15T13:48:14+00:00

Bun venit la
Muzeul Memorial „BP Hasdeu”

Castelul „Julia Hasdeu” din Câmpina, loc încărcat cu mister și mult romantism

Cuvânt înainte

Pentru vizitatorul curios și dornic să cunoască mai mult, incursiunea în Castelul ” Julia Hasdeu ” poate constitui momentul unei revelații prin contactul cu simbolurile și cu atmosfera pacifică a locului. Dincolo de aparențe omul va descoperi esența căci, după cum scria Caragiale, „aici în fiecare loc materia spune ceva”.

Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit între 1888 și 1891 primul templu pentru Julia, în cavoul din cimitirul bucureștean „Bellu”. Între 1894 și 1896 a înălțat Castelul „Julia Hașdeu”, după planuri desenate de el însuși, inspirate, după cum ne asigură, de spiritul nemuritor al copilei. Manuscrisele arată că planul inițial al Castelului era altfel conceput, asemănându-se cu cel al unei catedrale.

Treptat, el a fost modificat până la forma finală: trei turnuri de piatră, crenelate, cel din mijloc fiind domul care adăpostește templul. Existau lângă turnul din stânga două contraforturi între care circula un lift pentru urcarea merindelor la terasa medie, acolo unde omul de știință obișnuia să petreacă ore în timpul zilelor călduroase. Ușa de piatră, pe care se observă stema familiei Petriceicu, deviza familiei Hasdeu („Pro fide et patria”) și cuvintele lui Galileo Galilei („E pur si muove”), se rotea în jurul unui ax și reprezenta intrarea principală în Castel.

Este flancată de două tronuri de piatră pe care sunt săpate cele șapte reîncarnări importante ale Juliei, cele douăsprezece legi și simbolurile pitagoreice (pentagrama și cele șapte cercuri). Pe fiecare tron se află câte un sfinx feminin, păzitor al intrării. Deasupra ușii se găseste Ochiul Lumii, iar pe creneluri se poate citi o dată: 2 iulie, data la care B.P. Hasdeu obișnuia sa le aniverseze simbolic pe cele două Iulii ale sale: soția și fiica. Ușile laterale sunt prevăzute cu grilaje simbolizând Soarele, de aceea ele erau pictate în galben și albastru spre verde.

Copertinele aveau vitralii colorate în aceleași nuanțe, iar deasupra lor se aflau două simboluri: Crucea în poziție verticală, iar dedesuptul ei Semiluna în poziție orizontală. Ferestrele Castelului au, de asemenea, grilaje și vitralii tăiate de o cruce, iar la interior de o parte și de alta sunt oglinzi paralele. Rolul oglinzilor paralele este unul simbolic: cu ajutorul lor, tot ce pătrunde pe acolo este re-creat la infinit.

FAMILIA HASDEU

EVENIMENTE

Ultimele noutăți

Evenimente organizate de către muzeu și
articole despre familia Hasdeu, muzeu și castelul Iulia Hasdeu

Contact

B-dul Carol I nr. 199, Campina, Cod postal 105600

Telefon: 0244 335.599

Fax: 0244 335.599

Web site: Muzeul Hașdeu

PROGRAM DE LUCRU:

Luni: închis.
Marți – Duminică:
9.00 – 17.00
(1 Aprilie – 30 Septembrie)
9.00 – 16.00
(1 Octombrie – 31 Martie)
În zilele de sărbători legale muzeul este închis.

Go to Top