Serata cu adiere de alt veac
Serata Hasdeu din 22 septembrie a adunat muzică, poezie, gânduri așternute pe hârtie acum mai bine de 140 de ani, rostite, într-o seară de vineri, de tineri aflați, mulți dintre ei la vârsta adolescentei Iulia Hasdeu. Versurile ei au fost citite atât în română cât și în limba franceza, limba în care studenta la Sorbona se regăsea.
Seara a început cu pianul atins cu emoție de Ioana Barbu, elevă a Scolii Gimnaziale Centrale din Câmpina. Alături i-a fost profesoara ei de pian, care i-a stat alături în cele aproape 30 de minute cât a durat emoția transformată în cântec. Sofia Bârsan a lat clapele pianului și a țesut, singură, o baladă a notelor scrise de mult în alte veacuri de compozitori care poate că au visat că undeva într-un viitor îndepărtat de ei, o tânără talentată care visează să ajungă medic, le-a adunat partiturile și le-a dat viață la pianul din Castelul ridicat în memoria unei alte tinere îndrăgostită și ea de pian.
Poezia și-a făcut loc, tiptil, în castelul încălzit de sunetele pianului Petroff, iar micuța Miriam Stoian a recitat o poezie scrisă de Iulia Hasdeu. Însoțiți de Nocturnele scrise de F. Chopin, 11 tinere îmbrăcate în alb de la Liceul Teoretic „ Aurel Vlaicu” din Breaza au adus gândurile și versurile Iuliei Hasdeu. Rostite în limba română și franceză, gândurile Iuliei au îmbrăcat biroul tatălui ei din Muzeul-Castel. Lângă ele, aducând vorbele scrise ale tatălui Bogdan, a fost un singur tânăr, Mario, curajos, coleg al „Iuliilor” de la Breaza. Și mai departe, alte versuri, alte tinere, de data asta de la Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu” și de la Liceul Tehnologic „Constantin Istrati” din Câmpina. Și de data aceasta, grupul a fost…însoțit tot de un tânăr pe nume David, elev la Școala Gimnazială centrală din Câmpina, care, risipindu-și emoțiile, a descifrat în limba franceză versurile scrise de Iulia într-un Paris din alt veac.
Seara s-a încheiat cu un concert de chitară clasică susținut de Duo Synthetis, adică Bogdan Cioceanu și Constantin Dumitrașcu. Doi tineri talentați susținuți de Ansamblul Muzica Viva. Și Așa au răsunat în Castelul Iuliei chitra barocă și teorba, două instrumente care au adus cu ele sunete din secolele trecute în care muzica era uneori singura legătură cu frumosul și cu liniștea sufletului. Concertul s-a încheiat când afară seara se transforma treptat într-o noapte de toamnă cu miros de frunze uscate.
Mulțumim tinerilor și profesoarelor care i-au însoțit pentru darul unei seri de septembrie, aducătoare aminte de vara care nu se lasă dusă. Mulțumim pentru o seară cu emoție, cu liniște și cu muzica veacurilor trecute care a îmbrăcat cerul castelului străjuit de un Iisus al bucuriei și al speranței.