Primul târg de la Castel

16 septembrie a fost zi de târg în curtea Castelului „Julia Hasdeu”. Artizani locali și regionali au venit dis de dimineață să-și ocupe fiecare căsuța de lemn repartizată din vreme, după întrebări repetate dacă va mai avea loc târgul având în vedere că prognoza meteo era plină de avertizări de ploaie serioasă în reprize destul de dese… Târgul s-a ținut, artizanii au avut ocazia să socializeze, să facă schimb de cărți de vizită, de numere de telefon și de conturi de social media.

Vizitatorii, să fi fost ceva peste 500, au venit de acasă cu umbrele sau cu pelerinele de ploaie și au mers din căsuță în căsuță ca să afle povestea obiectelor lucrate cu mâna, dragostea și priceperea unor oameni care în timpul lor liber picură creativitate pe lemn, fier, pânză, argint, lut, petec de hârtie, plante aromate sau de leac sau își descifrează sensul în nuiele lungi sfâșiate de mâni pricepute și transformate în coșuri sau târne cum le numește Aurelia Grozavu din Provița de Jos.

Copiii au avut de ales între provocarea de a desena Castelul Juliei Hasdeu, să-și murdărească mânuțele lor lutul adus de Lena Bârsan și să-l transforme în ce a vrut rota să învârte, să împletească brățări sub atenta îndrumare a Elenei Grecu sau să meșterească felicitări cu plante adunate de pe dealurile din jurul Câmpinei sau din curtea Muzeului – Castel sau chiar să coasă semne de carte ajutați de micuța Miriam care le dădea indicații precise primite de la mama ei, Elena Stoian. Vizitatorii mai mari s-au prins chiar într-o horă, în timp ce Muguri de Breaza cântau despre loc și țară.

Apoi a venit ploaia care a mai potolit din avântul vizitatorilor, dar care nu i-a oprit pe cântăreții invitați să doinească sau să cânte la mandolină sub cortul din fața căsuțelor adăpostitoare de costumle tradiționale aduse de Lăcrămioara Ștefania Rădulescu, îngeri de diferite dimensiuni și din materiale nebănuite meșteriți de Codruța de Hillerin și ceilalți îngeri aduși de Ștefa S., săpunuri artizanale așezate cuminți în cutii de Yolanda și de Luminița, porțelan pictat de Anca venită tocmai de la Pitești, argintul din bijuteriile Alexandrei, ceramica vie a Postumiei Martin, metalul dur întors prin foc și apă și transformat de Marius Stroe în frunze arămii numai bune de broșe pentru ocazii speciale din toamna ce va să se instaleze.

Ar fi fost mai bine dacă nu ar fi plouat” au fost vocile care au însoțit picăturile de ploaie. Dar și așa a fost bine! Ploaia aduce belșug, iar această primă ediție a Târgului destinat artizanilor locali și meșteșugurilor lor, organizat pentru prima dată la Câmpina într-o zi în care un continent întreg serba Ziua Europeană a Patrimoniului, a venit cu bogăția întâlnirilor, cu descoperirea oamenilor deosebiți care își pun părți din sufletul și măiestria lor în fața altor oameni aflați în căutarea autenticului din toate planurile. A fost bine și va fi și mai bine!

Târgul nu ar fi fost posibil fără ajutorul prietenilor, partenerilor și susținătorilor activităților care se derulează de câteva luni la Muzeul Memorial „BP Hasdeu” : Loredana Marin și echipa Lace Magazine, Balkanica și surprizele dulci oferite copiilor participanți la târg, Primăria Breaza care ne-a oferit corturile care ne-au adăpostit cântăreții invitați, Casa Dolce de Mandinas și cofetarii ei făcători de prăjituri și biscuiți „Julia”, și nu în ultimul rând Primăria Municipiului Câmpina care ne-a pus la dispoziție căsuțele de lemn care au adăpostit poveștile transpuse în realitate ale tuturor artizanilor locali prezenți la primul târg dedicat măiestriei și talentului lor organizat în curtea Castelului „Julia Hasdeu”.

Artiștii mari și mcii (și aici ne referim strict la vârsta celor care au cântat pe mica scenă improvizată din curtea castelului) au dovedit profesionalism și au cântat, dansat chiar dacă ploaia a risipit spectatorii.  Iar târgul nu ar fi fost târg fără vizitatorii lui mari, mici și foarte mici care nu s-au speriat de ploaie și ne-au bucurat cu prezența lor. MULȚUMIM!

Și pentru că nu este nimic întâmplător, ultimul grup care a vizitat Muzeul Memorial „BP Haseu” au fost copiii de la Școala „Cezar Petrescu” din Bușteni conduși de învățătoarea lor, frumoasa și talentata Mădălina Dobre, iar Luca unul dintre copii a vrut să cânte la pianul din Muzeul-Castel. Și a cântat. „Odă Bucuriei” de Ludwig van Beethoven. Așa s-a încheiat primul târg dedicat artizanilor și meșteșugarilor organizat la Câmpina de Ziua Europeană a Patrimoniului: cu imnul Uniunii Europene cântat la pian de un băiat blod și talentat din Bușteni, pe nume Luca!!!

Aura Dobre

Parteneri

Share!